musikalerSverige är verkligen ett musikalland och för närvarande finns flera aktuella och populära musikaler. Alla tänkbara genrer är representerade, som exempelvis drama och komedi. Några musikaler är lättsamma, andra mer allvarliga, så oavsett vad man har för favoritgenre finns det musikaler att besöka och förundras av.

Musikaler under hösten 2016

En av de nyligen uppsatta musikalerna är Sällskapsresan, som hade premiär den 23:e oktober 2015, och då på Nöjesteatern i Malmö. Sedan den 9:e september 2016 till och med 4:e december, sker det föreställningar på China Teatern i Stockholm.

Sällskapsresan är en humoristisk musikal baserad på den omtyckta filmen av samma namn. Handlingen är tagen från filmen, med tillägg av flera sång- och dansnummer som andas 70- och 80-tal. Man får återigen stifta bekantskap med Stig-Helmer, Ole, Majsan och alla de andra välkända karaktärerna från filmen. I rollerna ses bland annat Anders ”Ankan” Johansson, Frida Bergh och Sven Melander. Musikalen har fått bra recensioner av flera tidningar, med motivering att den uppmanar till skratt och utnyttjar sin föregångare på ett klokt sätt.

En annan musikal som fick premiär på Cirkus den 14:e september 2016, är The Phantom of the Opera. Musikalen, som är känd från Broadway, är en dramamusikal med romantiska undertoner. I huvudrollerna ses Emmi Christensson, Peter Jöback och Anton Zetterholm.

Handlingen utspelar sig i ett operahus i Paris, där Christine arbetar som körsångerska men hoppas på att en dag bli första sopran. Det är också någonting den mystiske Fantomen vill, eftersom han förälskat sig i henne, men hans avsikter är inte alltid goda. Christines sångkarriär och privatliv kompliceras också av att hennes barndomsförälskelse kommer till operan, vilket Fantomen inte uppskattar.

Recensenter från hela mediasverige har alla gett The Phantom of the Opera ett högt betyg i sina recensioner. Främst lyfter man fram Peter Jöbacks roll som Fantomen, vilken beskrivs som oerhört personlig och färggrann.

Förutom ovannämnda musikaler, spelas Mamma Mia! The Party och Bullets Over Broadway under hösten. Den förstnämnda är skriven av Björn Ulvaeus och Benny Andersson och rik på ABBA-låtar, medan den andra är en romantisk skrattfest som utspelar sig på just Broadway.