Gene Kelly

gene kellyGene Kelly föddes 1912 och 1942 slog han igenom på allvar med For Me and My Gal, en musikal där han spelade mot Judy Garland. Mest känd är han dock för Singin’ in the Rain, där han glatt dansar och sjunger i en störtskur.

Vägen till dansen var lång och full av hinder. Han uppvisade förvisso ett dansintresse redan i ung ålder, och tillsammans med brodern var han inskriven i en dansskola, men på grund av mobbing valde han att sluta i femtonårsåldern. Därefter gav Gene Kelly nästan helt upp dansen, och valde istället att fokusera på idrott och utbildning. Han var osäker på vilken karriär han hade i åtanke, och genom årens lopp läste han journalistik såväl som ekonomi och juridik. Trots det stora fokuset på annat än dansen, lämnade den inte hans hjärta och med tiden återupptog han dansandet.

I början av 1930-talet arbetade Gene Kelly som instruktör på familjens dansskola, samtidigt som han gick i skolan. Dansskolan och framförallt Gene Kelly själv, attraherade många elever och personer som ville hyra in honom som koreograf. Under den här tiden insåg han att han ville arbeta med dans på heltid. Därför flyttade han till New York för att söka jobb på Broadway, men det visade sig vara svårt och han fick återvända hem. År 1938 fick han äntligen vara med i Broadwayuppsättningen Leave it to me!, och därefter var han aldrig utan jobb.

Gene Kelly förändrade filmbranschen

Ett av Gene Kellys kännetecken var att han anpassade sin dans efter kameran och publiken, någonting han kallade för cine-dance efter engelskans ord för biograf och dans. Kameran skulle också lyfta fram dansen genom att zooma in vid särskilda tillfällen, och följa med i rörelserna så att publiken kunde känna att man kom honom nära. Publiken skulle ha roligt och känna äkta danslust när de såg honom.

Han var också den första person som dansade tillsammans med en tecknad figur, vilken målades för hand på bildrutorna från musikalen Anchors Aweigh. Med hjälp av dubbelexponering dansade han även med sig själv i Alter Ego, någonting som aldrig tidigare setts i filmbranschen.