Maria LundqvistMaria Lundqvist föddes i Göteborg år 1963, och har blivit en av Sveriges mest upptagna och folkkära skådespelare. Hon har setts i allt från komedier till draman, både i TV, på vita duken och teaterscenen, och därmed är hon mycket mångsidig. Under 1983 kom hon in på Teaterhögskolan i Göteborg, och efter utbildningen arbetade hon på flera olika Göteborgsteatrar. Det var tack vare en roll i en av Povel Ramels revyer, Kolla Klotet, som hon slog igenom på allvar under 1996. Sedan dess har hon synts i många olika uppsättningar och filmer.

Maria Lundqvist har tilldelats två Guldbaggar, för sina roller i Himlens Hjärta och Den Bästa av Mödrar. Hon har även tagit emot Nyhetsmorgons filmpris Guldsolen, samt tilldelats Karamelodiktstipendiet.

Maria Lundqvists många roller

En av hennes mest kända roller är i komediserien Sally. Där spelar Maria Lundqvist en kvinna i trettioårsåldern, som fortfarande bor hemma hos sin far och har svårt att umgås med det motsatta könet. Sally jobbar som bibliotekarie och är känd för att vara mytoman. Hon snärjer ofta in sig i sina många lögner och verklighetsfrånvända fantasier, vilket ger upphov till mycket komik. Serien var mycket populär när den gick på SVT under 1999, och sågs av över 1,5 miljoner svenskar.

Vad gäller musikaler, är Maria Lundqvist mest känd från Singin’ in the Rain och Sunset Boulevard. I den förstnämnda spelar hon rollen som den svartsjuka Lina, en skådespelande diva som inte är riktigt så bra som hon tror. I Sunset Boulevard, vilket är en Andew Lloyd Webber-musikal baserad på en film från 50-talet, spelar hon en liknande roll. Även i denna musikal är hon en skådespelardiva med kärleksproblem, men till skillnad från Singin’ in the Rain är det inte en komedi utan ett noir drama kantat av mysterier och tragik.

Maria Lundqvist har också medverkat i många större filmer, varav de mest kända är Sprängaren, Rallybrudar och Änglagård – Tredje Gången Gillt. En av hennes senare projekt för TV är dramaserien 30 Grader i Februari, där hon har huvudrollen som strokedrabbade Kajsa, och bland annat spelar mot Kjell Bergqvist.