Musikalartister

Eftersom Sverige har många teatrar och ett stort utbud av musikaluppsättningar, myllrar det också av många duktiga musikalartister.

Svenska musikalartister

musikalartisterPeter Jöback är en person som de flesta nog känner till, och en av Sveriges populäraste musikalartister. Han föddes 1971 i Västra Ämtevik och har haft en lång och framgångsrik karriär, såväl inom musiken som inom teaterbranschen. Den utbildning han har i bagaget innehåller bland annat Adolf Fredriks musikskola och Kungliga Musikskolan i Stockholm.

Det stora genombrottet kom 1995, då han spelade rollen som Robert i musikalen Kristina från Duvemåla, för vilken han blev tilldelad en Guldmask. Alla musiknummer från musikalen spelades in digitalt och sången Guldet Blev Till Sand släpptes. Den kom sedermera att ligga hela 110 veckor på Svensktoppen, och med det kom Peter Jöbacks kändisskap.

Efter att han slagit igenom, bjöds han in till West End i London, för att spela rollen som Chris i Saigon. Han gjorde också internationell karriär genom att spela titelrollen i The Phantom of the Opera, både på Royal Albert Hall och på Broadway. För närvarande repriserar han denna roll i den svenska uppsättningen på Cirkus.

Tommy Körberg är en annan av Sveriges största musikalartister. Han föddes 1948 i Norsjö och redan i femårsåldern uppvisade han ett musikintresse. Han togs in i ABF:s manskör som den yngste medlemmen någonsin, medan han fortfarande gick i skolan, och där fick han framföra solosånger. Första tiden av Tommy Körbergs karriär bestod främst av pop- och jazzmusik. Inte för än på 1980-talet började han framträda i musikaler, och han har bland annat medverkat i Chess, Lés Miserables och Sound of Music. För Chess och Lés Miserables blev han belönad med Guldmasker.

Pernilla Wahlgren är född 1967 i Gustavsberg, och är en av de största kvinnliga musikalartisterna. Liksom Peter Jöback har hon utbildat sig vid Adolf Fredriks musikskola. Vid elva års ålder fick hon spela titelrollen i musikalen Annie på Folkan, och när hon var fjorton hade hon en roll i Sound of Music. Det kan nog därför antas att hon varit en av Sveriges yngsta musikalartister, även Pernilla Wahlgren kan stoltsera med två Guldmasker i bagaget.