sissela kyleSissela Kyle är en av Sveriges mest kända skådespelare. Hon föddes i Göteborg och spenderade sin uppväxt i Partille, där hon bodde fram till 1978 då hon kom in på Teaterhögskolan i Stockholm och sedermera flyttade.

Som skådespelare är hon oerhört mångsidig och har synts i ett otal teaterföreställningar av olika slag. Sissela Kyle har också medverkat i olika svenska filmer, såväl i större roller som i form av gästskådespelare. Filmdebuten kom redan 1982 i TV-serien Zoombie, som skapades av Lars Mollin. Året därpå gjorde hon sin Dramatendebut som Jenny i Strindbergpjäsen Dödsdansen, och därefter har Sissela Kyle haft fullt upp med teater- och TV-projekt.

Sissela Kyle är Sveriges roligaste kvinna

Även om hennes roller varit varierade och inbegripit olika genrer som drama och romantik, är Sissela Kyle i sitt esse när hon medverkar i komediproduktioner. Merparten av hennes roller har varit inom just komedier, och det är som ett komedigeni svenska folket känner henne. I både media och folkmun blir hon ofta kallad för ”Sveriges roligaste kvinna”, vilket reflekterar hennes förmåga att locka alla typer av människor till skratt, och att alltid ge sitt yttersta för att underhålla.

De senaste åren har Sissela Kyle främst vigt åt olika svenska TV-serier, framförallt komedier, även om hon också varit med i enstaka teaterproduktioner. En av hennes senaste och mest framgångsrika roller har varit som Dagmar Friman, i SVT:s dramakomedi Fröken Frimans krig, vilken handlar om titelrollsinnehavarens kamp för kvinnors rättigheter i ett mansdominerat tidigt 1900-tal. Fröken Frimans krig är baserad på svensk historia, och framförallt Anna Whitlocks kamp för kvinnliga rättigheter och rösträtt. Kritiken har framförallt varit positiv, och rosats för sin realistiska skildring av kvinnokampen, samt den vällyckade kombinationen av blodigt allvar och dramatik, och lättsammare humoristiska inslag. Serien har nått framgång såväl nationellt som internationellt, och serien har sålts till flera länder i utlandet.